BURSA ERKEK LİSESİ
   
 

 
   
      
Yaşantımızla özdeşleşmiş kurumlar vardır, geçmişten geleceğe ışık tutarlar. Edebiyat,bilim ve sanatta izler bırakan bu kurumlardan birisi de kuruluşunun 119. yılını kutlayan Bursa Erkek Lisesi.
       1883 yılında, Vali Şemsettin Mahallesinde, Necip Bey'in konağında Mülkiye İdadisi adı ile iki sınıflı olarak başlayan okul, iki sene sonra iki sınıf daha eklenerek dört sınıfla iki devreli bir idadi olmuştur.
       1886 yılında bugünkü tarihi binanın temeli atılmış, 1889 yılının Temmuz ayında dördüncü sınıfta beş kişi okulumuzun ilk mezunları olmuştur.
        1890 yılında sınıf sayısı 7 olmuş , 1891 yılında Mahkeme Camii karşısında , tek katlı ,bahçe içerisindeki binaya taşınmıştır. Bu sırada inşaatı biten binaya Rüştiye sınıflarını da içine alarak 7 sınıfı Mülkiye İdadiyesi olarak 1902-1903 ders yılında başlamıştır.

         Okul 1923-1924 öğretim yılında bugünkü adı olan Bursa Erkek Lisesi adını almış ve günümüze kadar pekçok olumlu değişiklikler liseye ilave edilmiştir.
   23 Ocak 1924 ve 3 Mayıs 1925 yılırında iki defa okulu ziyaret eden Atatürk şeref defterine şunları yazar:     

 

       "Bursa Sultanisi'nde geçirdiğimiz saatleri çok kıymetli hatırası ile daima memnun olacağım ."


   

        Okulumuzda Hüseyin Siret , Süleyman Nazif , Reşat Nuri Güntekin, Orhan Saik Gökyay,Kazım Baykal ,Ziya Somar öğretmenlik yapmıştır. 1971 yılında okulda Maarif Koleji açılmış , binası yapılınca ayrılarak 1.Anadolu Lisesi adını almıştır.Yetiştirdiği mezunları, ülkemizde ve yurtdışında önemli ve aktif görevlerde bulunmaktadırlar.
      Bunlardan bazıları Ferit Melen, Nurettin Ersin, Kamuran İnan, Cemal Külahlı, Turhan Tayan, Orhan Sungurlu, Mustafa Zühtü Yücelik, Adnan Ener gibi çok değerli bilim adamı, bürokrat ve sanayicidir. Okulun tarihi binasının yapısından çok, Bursa ve çevresinde ve yakın tarihimizde büyük iz bırakmış olması önem arz eder.
1904 yılında okul bahçesinde ayrı bir kuruluş, Müze-i Humayun Şubesi (Bursa Müzesi ) açılmış,eski eserler
okul bahçesine toplanmış, 1926 yılında Yeşil Medresesine taşınmıştır.
    1989 yılında eğitim araç gereçlerinin sergilendiği Eğitim Müzesi , zamanın okul müdürü İlhan Doğan ve edebiyat öğretmeni Necla Çandağ tarafından organize edilmiştir.




 
   
     Müzede bululanlar , eski kütük defteri ve okulun kazandığı ödüller yanında, bugün benzerlerini görmenin mümkün olmadığı çok çeşitli laboratuvar ders araçlar, ilk daktilolarlardan, ilk elektronik aletlerden çeşitli örneklerdir.
     Müzedeki en nadide parçalardan birine de rasat dürbünü oluşturur.Çoğu araç-gerecin yapım tarihi belli olmamakla birlikte cihazların görüntüsü ve yapım teknikleri göz önüne alındığında çok eski tarihlerde imal edildiği anlaşılır.Bunların arasında hassas terazi, kimya laboratuvarı,cam eşyaları, antika havan ve 16mm film makinesi da yer almaktadır.

   
    Okulun pilav günlerinin ayrı bir önemi vardır. 
 Her yıl mayıs ayının son pazarı, saat 10.00'da
 yapılmaktadır ve bu yıl 120. Kuruluş yılı
 kutlanacaktır.
Ana Sayfa